torsdag 12 mars 2009

Fredrik "Linkan" Bremberg.


Detta är en hyllning till Mr Magic i ishockey. För det finns ingen som Linkan. Han har alltid varit en stor talang och varit grym på sin sport.
Jag hade förmånen att gå i samma gymnasium som honom (så länge han nu gick kvar) och har följt honom i hela hans karriär. När han kom upp som blott 17-åring i Djurgårdens A-lag tog han för sig direkt. Han kom med i laget i slutet av säsongen och var med om att vinna sitt hittills ända SM-guld direkt.
En enastående skridskoteknik gör att han alltid åker med bländande teknik och spelsinnet har alltid funnits där.
Under många är var Linkan en bra elitserie spelare men som aldrig tog det där sista steget och blev en dominerande spelare. Det var som att han stod stilla i utvecklingen och bara stampade.

Efter 8 säsongen i Djurgården provade han på lyckan i NHL i Edmonton utan att göra något större väsen av sig. Han fick aldrig riktigt chansen och kanske inte tog den heller. Det vart mest spel i farmarligan och efter blott 1 säsong där borta vändes blickarna mot Europa. Valet föll då på Davos i Schweiz där han gjorde en mycket stark säsong med mycket poäng.
Sedan ville Linkan flytta hem men Hardy Nilsson som var (och nu återigen är) tränare för Djurgården ville inte ha honom i laget så då blev det Malmö i 2 säsonger. Kändes väldigt märkligt och olustigt att se Linkan i ett annat svenskt lag. 2 högst mediokra säsonger blev det och många trodde nog att Linkans karriär var på väg att sluta helt.

När sedan Djurgården tränare försvann vände äntligen den förlorade sonen hem till laget i sitt hjärta. För det är i Djurgårdens tröja han skall spela i. Sedan återkomsten till Djurgården har Linkan bara blivit bättre och bättre. Spelsinnet och skridskoåkningen har nu kryddats med ett passningspel och spelsinne i absolut världsklass. Hans framspelningar har ren magi över sig. Jag vill påstå att hans passningar aldrig setts innan i Elitserien, alltså den klass som de besitter. Allt som oftast ser det ut som han gör lite vad han vill där ute på isen. Backhands passningarna som han flippar fram sitter alltid på bladet och det finns ingen som kan försvara sig mot hans genialitet.

Många matcher har Linkan ensam burit Djurgården på sina axlar och alltid producerat mängder av poäng. Den bäste spelaren jag sett i Djurgårdens vackra tröja och förmodligen kommer ingen annan att ens komma i närheten av hans storhet.

Många har klagat på hans kroppsspråk och att han inte verkar kämpa i defensiven men fakta är att han på senare år spelat mycket i boxplay och alltid gör det grymt bra. Det ser ut att gå sakta och ser lojt ut då han jobbar hem men återigen fakta är att han alltid ligger i topp när det gäller tester i skridskoåkningen och fart. Det är hans långa skär som ofta lurar publiken och de tror då att han bara åker och glider när det i verkligheten går ruskigt fort.
Kroppsspråket gör många galna bla N.Wikegård som ofta spyr galla över Linkan och visst kan han se uppgiven ut ibland men att alltid klaga på honom gör mig förbannad. Så mycket som han gjort för Djurgården borde han vara värd all respekt och beundran.
En spelare som alltid producerat poäng och enligt mig räddat kvar Djurgården i Elitserien under flera år bör man hylla och beundra. Tror vi aldrig mer kommer att ha den förmånen att ha en sådan spelare i vårat kära lag eller i Elitserien. För det han presterar där ute på isen är ren konst många gånger.
Som jag skrivit om innan har jag många gånger suttit och gapat av ren häpnad då han slagit helt magiska passningar.

Nu har Linkans kontrakt gått ut och det är i skrivande stund väldigt osäkert hur hans framtid ser ut och om den ska spelas i Djurgården. Jag hoppas att han får ett nytt kontakt och skriver på det i så fall och förblir Djurgården trogen resten av sin karriär. Har svårt att se Djurgården klara sig kvar i Elitserien utan Mr. Magic.

Om Linkan har spelat sin sista match för Djurgården så vill jag passa på att tacka för alla underbara stunder på isen. Det kommer aldrig att bli detsamma att se Djurgården spela utan #23 på isen med de magiska handlederna. En sjukt stor lirare och en riktig Djurgårdare.

Stort Tack.....
//Sami

Inga kommentarer: